ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΗΛΙΟΔΟΜΗ

Η μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών είναι τοποθετημένη στην άκρη της βιομηχανικής περιοχής στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Το κτίριο και ο βασικός χώρος στάθμευσης στεγάζονται κάτω από ενιαία κεκλιμένη φυτεμένη οροφή η οποία ξεκινάει από τη στάθμη του εδάφους και φτάνει σε ύψος 10 μέτρων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου. Κάτω από αυτή την οροφή και από Νότο προς Βορρά διατάσσονται οι βασικές λειτουργικές ζώνες του εργοστασίου:

Η πρώτη ζώνη με χαμηλό ύψος περιλαμβάνει στεγασμένο χώρο στάθμευσης. Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει χώρους παραγωγής και αποθήκευσης. Η τρίτη ζώνη αποτελείται από δύο ορόφους, με χώρο φορτοεκφόρτωσης, διάδρομο κυκλοφορίας και χώρους ηλεκτρομηχανολογικής υποστήριξης στο ισόγειο και γραφείο διοίκησης και χώρο εστίασης στον πρώτο όροφο.

Μέσω της φυτεμένης κεκλιμένης οροφή το σύνολο θυμίζει διαμορφωμένο τοπίο καθώς εξαφανίζεται ο όγκος του κτιρίου.

Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό της βιομηχανικής μονάδας είναι η πολυλειτουργική οροφή του κτιρίου η οποία αφενός παράγει ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου δίνει φυσικό φωτισμό στους χώρους παραγωγής. Η θερμοκρασία, η οποία αναπτύσσεται από τους φεγγίτες αντισταθμίζεται από την υψηλή μονωτική ικανότητα της φυτεμένης στέγης. Επιπλέον η επέκταση της στέγης και στο χώρο στάθμευσης περιορίζει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μαζική παροχέτευση των όμβριων και την έκλυση θερμότητας από το οδόστρωμά του.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τοποθετημένα στην οροφή σε παράλληλες γραμμές, οι οποίες εναλλασσόμενες με λωρίδες φυτεμένης γης συνδυάζουν αρμονικά την «τεχνολογική αιχμή» με την «οικολογική συνείδηση»


Αρχιτεκτονική μελέτηKiss-Cathcart, Πάνος Πανέτσος, Φαίδρος Αυδής
ΚατασκευαστήςΘΕΜΕΛΕΙΟΔΟΜΗ Α.Ε
ΤοποθεσίαΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, Κιλκίς
Χρόνος μελέτης2002-2005
Χρόνος κατασκευής2002-2005