ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ, ΡΕΜΠΕΛΟΥ 1

Το κτίριο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ρεμπέλου και Χ. Βαμβακά, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Καραβάν Σαράι) και το τζαμί Χαμζά Μπέη (Αλκαζάρ). Η αρχική οικοδομική άδεια του 1929 προέβλεπε την κατασκευή υπογείου, ισογείου και δύο ορόφων και η τελική τροποποίησή της προέβλεπε την προσθήκη τριών ακόμη ορόφων. Υλοποιήθηκε ωστόσο η κατασκευή υπογείου, ισογείου και τριών ορόφων με χρήση καταστήματος στο ισόγειο και κατοικίας στους ορόφους.

Η επέμβαση στο κτίριο έγινε μεταξύ 2002-2004 σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Αρχοντή Μαυράκη και αφορούσε την αποκατάστασή του με προσθήκη ορόφου και αλλαγή των χρήσεων. Με την παρέμβαση μεταμορφώθηκε σε ενιαίο χώρο εργασίας, διατηρήθηκε η παλιά είσοδος στην οδό Ρεμπέλου που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στους ορόφους και δημιουργήθηκε νέα είσοδος από την οδό Χ. Βαμβακά για την άμεση πρόσβαση του κοινού στο ισόγειο κατάστημα της Τράπεζας. Κατασκευάστηκε γυάλινος – μεταλλικός ανελκυστήρας σε συνδυασμό με τη δημιουργία εσωτερικού αιθρίου που διευκολύνει την οπτική επαφή όλων των ορόφων με το ισόγειο.

Επιπλέον, επαναφέρθηκαν τα διακοσμητικά προφίλ από σοβά στις όψεις και στα στηθαία. Η διαμόρφωση της όψης της προσθήκης με μεταλλικά στοιχεία και κατάλληλα προφίλ στα κουφώματα επιλέχθηκε με στόχο να “δέσει” με τους υποκείμενους ορόφους και να δίνει την εντύπωση ελαφράς, κατασκευής. Το 2014 με εσωτερικές διαρρυθμίσεις μετατράπηκε σε Boutique Hotel.


Αρχιτεκτονική μελέτηΠάνος Πανέτσος
Κατασκευαστής
ΤοποθεσίαΡεμπέλου και Χ.Βαμβακά, Θεσσαλονίκη
Χρόνος μελέτης2002
Χρόνος κατασκευής2004