MIRAGGIO THERMAL SPA RESORT


ΓΕΝΙΚΑ

    To παραθαλάσσιο θέρετρο Miraggio thermal spa  βρίσκεται στην περιοχή Κάνιστρο με θέα προς τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό αποτέλεσε η εκμετάλλευση της μορφολογίας  του φυσικού εδάφους οδηγώντας στο σχηματισμό «υπόσκαφων» κτισμάτων με φυτεμένα δώματα και πλεονεκτήματα, τόσο ενεργειακά  λόγω της μείωσης των θερμικών απωλειών όσο και αισθητικά ελαχιστοποιώντας την οπτική επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση καθιστά το ξενοδοχείο μη διακριτό στους διερχόμενους από τη χερσαία ζώνη παρά το μεγάλο μέγεθός του.

    Το ξενοδοχείο διαθέτει 300 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, κέντρο θαλασσοθεραπείας και spa, 4 εστιατόρια, 6 μπαρ, μαρίνα, κέντρο παιδικής απασχόλησης και συνεδριακό κέντρο. Η είσοδος στο θέρετρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου και σε υψόμετρο +48,50μ. όπου ξεκινά η κύρια οδός διέλευσης των επισκεπτών οδηγώντας από τον υπαίθριο  χώρο στάθμευσης των επισκεπτών στο αμφιθέατρο, στα γήπεδα τένις, στο κέντρο παιδικής απασχόλησης και καταλήγει στην πλατεία της εισόδου στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου σε υψόμετρο +26,70μ. Οι κοινόχρηστες  λειτουργίες του θέρετρου βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο το οποίο αποτελείται συνολικά από 6 επίπεδα και υπόγειο χώρο για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

 
 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ

 

 

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Τα έξι υπέργεια επίπεδα είναι ορατά από την πλευρά της θάλασσας (βόρεια όψη). Ο άξονας του κεντρικού κτιρίου καταλήγει στην κεντρική υπαίθρια πισίνα και την παραλία όπου βρίσκονται μπαρ, εστιατόριο, παιδική και VIP πισίνα, αρχαιολογικά ευρήματα και η μαρίνα η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 81 σκάφη.

Τα δωμάτια και οι σουίτες οργανώνονται σε πτέρυγες εκατέρωθεν του κεντρικού κτιρίου με το οποίο ενώνονται μέσω διαδρόμου στην πίσω τους πλευρά. Κάθε πτέρυγα έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική στάθμη ακολουθώντας την κλίση και την μορφολογία του εδάφους με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη οπτική προς τη θάλασσα.

 

 

 

ΔΩΜΑΤΙΑ

 

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Η επιθυμία να ενταχθεί το συγκρότημα στο φυσικό του περιβάλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθόρισε την επιλογή των υλικών στις εξωτερικές διαμορφώσεις. Επιλέχθηκαν γήινες αποχρώσεις για τους χρωματισμούς της θερμοπρόσοψης των κτισμάτων ώστε να συνδυάζονται αρμονικά με την επένδυση πέτρας λακκώματος. Για τα κουφώματα επιλέχθηκε γκρι-λαδί απόχρωση εμπνευσμένη από τη παρουσία ελαιώνων στο συγκρότημα ενώ αντίστοιχα επιλέχθηκε το ξύλο στο σχεδιασμό των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων (ξύλινα ζευκτά γυάλινης στέγης κεντρικού κτιρίου, πέργκολες, εξωτερικά διαχωριστικά δωματίων). Τα γυάλινα στηθαία συμπληρώνουν διακριτικά την κατασκευή ενώ αφήνουν ελεύθερο το οπτικό πεδίο του επισκέπτη προς τη θέα.

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 

Το θέρετρο διαθέτει σημαντικά χαρακτηριστικά «πράσινου» σχεδιασμού. Τα κτίρια εκμεταλλεύονται το βορεινό προσανατολισμό του οικοπέδου που είναι ιδανικός για το δροσισμό κατά τη θερινή περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας των δωμάτων είναι φυτεμένο γεγονός που επιτυγχάνει τη μείωση των ενεργειακών φορτίων. Τα όμβρια ύδατα των δωμάτων οδηγούνται στην θάλασσα ενώ τα στραγγίδια φύτευσης υφίστανται ειδική επεξεργασία και επαναχρησιμοποιούνται για άρδευση. Χρησιμοποιείται  σύστημα γεωθερμίας  για τις ανάγκες ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης με πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας αντλώντας νερό από τη θάλασσα το οποίο επιστρέφει πίσω με ελαφρά αλλοιωμένη θερμοκρασία. Τα λύματα οδηγούνται στο βιολογικό καθαρισμό του συγκροτήματος. Το σύνολο των κτισμάτων είναι θερμομονωμένο εξωτερικά κι έχουν τοποθετηθεί κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες ώστε να περιορίζονται οι θερμικές απώλειες. Παράλληλα έχουν εφαρμοστεί αυτοματισμοί που επιτρέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείριση των ενεργειακών φορτίων φωτισμού και κλιματισμού.

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Έργο τίτλος υπότιτλος
MIRAGGIO THERMAL SPA RESORT
Φωτογράφοι
MICHEL ANPILOV, HEINZ TROLL, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΠΟΥΖΙΔΗΣ
Αρχιτεκτονική Μελέτη και επίβλεψη
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ
Μελέτη Διακόσμησης εσωτερικών χώρων Κεντρικού Κτιρίου,οργάνωση διακόσμηση Κέντρου Spa,

σχεδιασμός κεντρικών κολυμβητικών δεξαμενών και πέριξ περιβάλλοντος χώρου
DLP Architects (MICHEL DE LANDTSHEER - ΕΛΕΝΗ ΠΛΕΤΣΑ) 
Μελέτη εφαρμογής & concept: Δωματίων, σουιτών, κοινόχρηστων διαδρόμων & συνεδριακού κέντρου
ASPASIA TAKA ARCHITECTS CREATIVE LAB
Στατική Μελέτη
ΑΒΡΑΑΜ ΜΙΧΑΗΛ
Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη
YFANTIS ENGINEERING LTD
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πισινών
ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ
Μελέτη Παιδικού Χωριού
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ - ΠΟΛΥΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Μελέτη μαρίνας
ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ
Μελέτες φωτισμού Κεντρικού Κτιρίου & περιβάλλοντος χώρου
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΤΟΡΗΓΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΝΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, ΜΠΑΜΠΟΥ ΖΩΗ
Μελέτη φύτευσης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ
Μελέτη υπηρεσιακών χώρων Μαζικής Εστίασης
SBS GROUP ΑΛΕΞΙΟΣ  ΣΒΩΛΟΣ
Ειδικοί Σύμβουλοι για το Spa
HOWARD CONSULTING - Dr. K. KOUSKOUKIS PhD
Tεχνική εταιρία κατασκευής:
SΤROICENTER SA real estate and construction company
Ιδιοκτήτης
MED SEA HEALTH SA
Τοποθεσία
Κάνιστρο, Παλιούρι, Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου
64.000 τ.μ.
Χρόνος μελέτης
2009 - 2015
Χρόνος κατασκευής
2014 - 2016